Хотел „Hilton“: Иновативна просторна и технолошка интервенција у урбаном ткиву Београда - Đurić, Milan (Arhitektura i urbanizam, 2019)
Пројекат хотела „HILTON“ у Београду, током деценијске реализације, прошао је све професионалне и инвестиционе процедуре бурног српског архитектонског поља. Сваки од догађаја у поступку његовог стварања, донео је додатни слој и интерпретацију, али значајније, постајао је јавни чин. Управо то чини суштински квалитет ове реализације: видљивост променљивости објекта, и као процеса, и као његове просторности. Објекат дефинише чврстину градског блока и истовремено доноси нову интерпретацију улице кроз ново/традиционално учитавање у урбану матрицу. Измичући константама постојећег контекста, да би га деликатно редефинисао, овај објекат попут кретања у међупростору – и јесте и није: угаони објекат, масивна репетиција уједначених отвора и простора. Анвелопом се интегрише улица у унутрашњи простор да би се повезали јавни садржаји, остварујући нову слојевитост и дубину јавног простора, али и пројектује чист простор за репетитивни програм хотела са акцентовањем структуралних елемената који измичу типолошким обрасцима. Вертикална разградња коју карактерише стаблолика потпора од уобичајеног, постаје меморија објекта. Са њом су у дијалогу иновативне технолошке концепције софистицирано сублимирајући све карактеристике објекта у његовој архитектоничној варијабилности: између (ре)дефиниције контекста и технолошке интервенције.