Методологија интегрисаног истраживања у процесу дигиталне документације архитектонског наслеђа - Kontic, Ana D; Jadresin- Milic, Renata; Mrljes, Rade (Arhitektura i urbanizam, 2019)
Рад представља приказ резултата заснованогна интеграцији традиционалних (аналогних) иинструменталних (дигиталних) метода снимања наслеђа.Тематски оквир рада је подстакнут учешћем на стручнојрадионици у Лизорију (Lizori), у Италији, одржаној у јуну2018. године.. Овај специфични методолошки оквиринтегрисаног истраживања, користи различите алате, уфункцији морфолошких спецификација различитих деловаисторијске грађевине. Сама природа архитектонскогнаслеђа налаже интеграцију различитих метода уциљу постизања адекватног нивоа тачности. Пројекатдигитализације засеока Лизори, има за циљ да, са једнестране, представи готово непознато историјско наслеђекроз мултимедијалну презентацију, а са друге стране,постави алат за информисање за рестаурацију, одржавањеи валоризацију.