ТРЕЋИ БЕОГРАД: ПРЕГЛЕД РАЗВОЈА УРБАНИСТИЧКЕ МИСЛИ И ДЕЛОВАЊА У ПЕРИОДУ ОД 1921. ГОДИНЕ ДО ДАНАС - Milovanović, Aleksandra A (Arhitektura i urbanizam, 2018)
Geografska pozicija Beograda, kao grada na ušću dve velike reke, bila je jedna od osnovnih preduslova pri morfogenezi gradske teritorije i njenog razvoja prema širem metropolitenskom području. Kroz istorijska razdoblja Beograd je u talasima osvajao obale, na osnovu čega se danas može prepoznati prostorno-morfološki sistem Starog i Novog Beograda u okviru kog leva obala Dunava predstavlja novi razvojni prostorni okvir Trećeg Beograda – grada na trećoj obali, ali i grada koji otvara novu epohu planske urbanizacije i kontrolisanog širenja gradske teritorije.Doprinos ovog rada je u uspostavljanju sveobuhvatnog pregleda urbanističke i planerske misli o prostornom obuhvatu Beograda na levoj obali Dunava, kroz pojedinačni i hronološki pregled formalnih i neformalnih planova i razvojnih modela relevantnih za predmetnu teritoriju, uz paralelno tumačenje istraživačkog i regulatornog okvira. Analizom planova i studija posebno se ističe potencijal prirodnih, klimatskih i geoloških aspekata kao osnovnog resursa za promišljanje predmetne teritorije pri izradi planova i strategija u budućnosti.