Анализа ставова интересних група о привременом смештају након катастрофа на простору Србије - Brankov, Borjan (Arhitektura i urbanizam, 2018)
Prirodne katastrofe su sve češće uzročnici oštećenja ili devastiranja naselja. Na prostoru Srbije se u poslednje vreme povećava broj i razornost prirodnih hazarda. Zbog toga raste potreba za privremenim smeštajem ugroženog stanovništva. Rad putem ankete, realizovane u periodu od aprila do juna 2017. godine, ispituje karakteristike stambenog prostora u kojem ispitanici trenutno žive i njihove stavove u vezi sa privremenim smeštajem. Prva anketa (uzorak od 60 ispitanika sa teritorije Srbije) se bavi stanovništvom koje je bilo u privremenom smeštaju i potencijalno ugroženim stanovništvom koje do sada nije bilo. Paralelno sa ovim istraživanjem, sprovedeno je anketiranje predstavnika 11 organizacija uključenih u pitanje privremenog smeštaja (NVO, humanitarne i razvojne organizacije i akademske instutucije). Analiza rezultata sprovedenih anketa pokazuje razlike u trenutnom smeštaju u kojem stanovništvo živi i onom u kojem bi želelo da bude ili je bilo u slučaju katastrofa. Diskusija dobijenih rezultata ističe značaj elemenata uređenja kao što su prozorske površine, veličina prostora, postojanje predbašti i dr. Rezultat ovog rada predstavlja determinisanje stavova i želja ugroženog stanovništva i pravce i preporuke za buduće istraživanje. Kvalitet privremenog stanovanja može doprineti normalizaciji životnih aktivnosti koje kao rezultat imaju poboljšanje društvenog i stambenog položaja i osećaj pripadanja zajednici, a ne marginalizaciji i socijalnoj isključenosti.