Stambena arhitektura Đorđa Pavlovića Kovaljevskog u Beogradu - Vuksanović-Macura, Zlata M. (Arhitektura i urbanizam, 2016)
Arhitekata i urbanista Đorđe Pavlovič Kovaljevski spada u red najznačajnijih autor koji su stvarali u Beogradu u periodu između dva svetska rata. Uprkos tome, njegova profesionalna delatnost i život nisu često bili predmet naučnih tekstova, dok je proučavanje njegovih stambenih projekata gotovo u potpunosti izostalo. U ovom rad su prikazani stambeni projekti Kovaljevskog koje je izradio u Beogradu uglavnom u saradnji sa arhitektom Vladimirom Bilinskim. Analiza je zasnovana na originalnim arhivskim planovima, spisima i fotodokumentaciji. Stambeni objekti koje su ova dvojica ruskih arhitekti projektovali tokom 1921–1923. godine činio je dijapazon od malih prizemnih kuća, preko ugrađenih višespratnica u uličnom nizu, do prostranih vila. Mada projekti koje su izradili Kovaljevski i Bilinski ne spadaju u najznačajnija ostvarenja međuratne beogradske stambene arhitekture, njihovo proučavanje je važno jer doprinosi boljem razumevanju i vrednovanju kakao rada samih autora, tako i ukupnog arhitektonskog stvaralaštva tog perioda. U širem smislu, ovaj tekst se nadovezuje na naučno-istraživačke tendencije revalorizacije kulturnih, društvenih i istorijskih vrednosti stambene arhitekture Beograda, nastale krajem 19. i u prvoj polovini 20. veka, kao značajnog segmenta materijalnog i nematerijalnog kulturnog nasleđa i identiteta grada i time doprinose njenom adekvatnijem tumačenju i očuvanju.