Uloga kreativnog klastera Savamale u repozicioniranju Beograda u globalnim hijerarhijama - Simeunčević Radulović, Sanja V; Stupar, Aleksandra (Arhitektura i urbanizam, 2016)
Kreativna ekonomija predstavlja jedan od glavnih podsticaja urbane kompetitivnosti u post-industrijskom društvu, pogotovo nakon svetske ekonomske krize. Nivo globalne kompetitivnosti grada se prikazuje pozicijom u globalnoj urbanoj hijerarhiji, ukazujući na značaj i atraktivnost čvorišta za ljude i kompanije. Uzimajući u obzir kompleksan odnos između kreativne ekonomije, grada i globalnih hijerarhija, rad se fokusira na ulogu koju kreativni klasteri imaju u procesu globalnog pozicioniranja. Ova relacija će detaljnije biti analizirana na primeru Beograda, grada koji je od 2000. godine značajno unapredio svoju poziciju u globalnoj urbanoj hijerarhiji. Kako se period unapređenja preklapa sa vremenom pokretanja najvećeg regionalnog kreativnog festivala i početkom razvoja kreativnog klastera u Savamali, poseban naglasak istraživanja će biti stavljen na značaj koji ovaj distrikt ima na globalno repozicioniranje Beograda.