Regeneracija braunfild lokacija: Ka jačanju socijalne kohezije? - Minić, Marta; Perić, Ana (Arhitektura i urbanizam, 2016)
U širem smislu, tema rada je regeneracija braunfild lokacija kao jedan od najsloženijih mehanizama održivog prostornog razvoja. Osim činjenice da je za regeneraciju braunfild lokacija neophodan niz različitih instrumenata, poput: poreskih olakšica, promene vlasničke strukture, remedijacije tla, izmene planske regulative i dr, kompleksnost braunfild regeneracije, pre svega, ogleda se u učešću velikog broja zainteresovanih strana (stejkholdera) u datom procesu. Stoga se rad fokusira na socijalni aspekt braunfild regeneracije, preciznije na istraživanje uloge lokalne zajednice i pregled mogućnosti za ostvarenje „lokalnih“ interesa u kompleksnim razvojnim procesima. Osnovna istraživačka pretpostavka se odnosi na pozitivan uticaj braunfild regeneracije na stvaranje i jačanje socijalne kohezije u okviru neposrednog okruženja braunfild lokacije. U radu se teza preispituje kroz dva osnovna parametra: 1) participaciju lokalne zajednice i 2) društvenu korist i troškove regeneracije braunfilda versus grinfild investicija. Nalazi istraživanja su prikazani u formi argumentativnog eseja. Naime, na osnovu pregleda interdisciplinarne literature na temu braunfild regeneracije, dat je kritički prikaz argumenata u prilog istraživačkoj tezi, kao i pregled argumenata koji je osporavaju. Ovakom organizacijom istraživanja se postiže krajnji cilj rada – identifikacija i deskripcija mera za jačanje socijalne kohezije u procesu braunfild regeneracije. Krajnji doprinos rada se odnosi na eventualno pružanje smernica za sličan metodološki pristup u domenu urbanističkih istraživanja. Ključne reči: urbana regeneracija, braunfild lokacije, socijalna kohezija, održivi razvoj