ПРЉАВИ РЕАЛИЗАМ И ЕВРОПА НА ИВИЦИ ПОСТМОДЕРНЕ - Stevanovic, Vladimir (Arhitektura i urbanizam, 2016)
Текст се бави анализом и теоретизацијом прљавог реализма као једне од минорно заступљених тема у савременом архитектонском дискурсу. Одређен од стране већине теоретичара као вид архитектонске продукције која настаје на специфичним теренима урбане реалности Европе средином осамдесетих година прошлог века, прљави реализам у историјском смислу коинцидира са почетком краја постмодерне епохе. Циљ текста је осветљавање гео-политичког, економског и културног контекста у коме је прљави реализам конституисан као покрет, тенденција или теоријски конструкт, као и детаљан осврт на карактеристичне теорије протагониста - архитеката и архитектонских теоретичара који су у томе учествовали. С обзиром на то да се рецепција прљавог реализма у архитектонском дискурсу заснива на редуктивном приступу, текст је фокусиран на анализу примарних извора који указују на неколико различитих приступа овој теми. Са једне стране, анализа разноврсних визуелних испољавања показује шта све прљави реализам може бити у формално-ликовном смислу. Са друге стране, текст посебно обража пажњу на компарацију теоријских модела путим којих су извођене и постављане иницијалне поетичке и критичке премисе прљавог реализма. Апропријација теорија најразличитијих уметничких, књижевних, филмских и филозофско-естетичких провенијенција чини архитектонски прљави реализам једном од нестабилнијих и контраверзнијих тема у домену историје и теорије савремене архитектуре.