Od osvajanja slobode do ličnog pečata - žene arhitekti u zbirkama Muzeja nauke i tehnike / Snežana Toševa - Milašinović Marić, Dijana (Arhitektura i urbanizam, 2026)
Knjiga „Od osvajanja slobode do ličnog pečata – žene arhitekti u zbirkama Muzeja nauke i tehnike” doprinos proučavanju istorije arhitektonske profesije u Srbiji i otvara pitanje mesta i vidlјivosti žena u istoriji arhitekture. Autorka Snežana Toševa, istoričarka umetnosti i kustoskinja Muzeja nauke i tehnike u Beogradu, temi je pristupila oslanjajući se pre svega na muzejsku zbirku ove institucije. Sintagma „osvajanje slobode” odnosi se na proces postepenog uklјučivanja žena u visoko obrazovanje i arhitektonsku profesiju, dok „lični pečat” označava fazu njihove profesionalne afirmacije i formiranja autorskog iskaza. U dvodelnoj strukturi publikacije sažet je širi istorijski proces – od emancipacije do izgradnje profesionalnog identiteta žena u srpskom arhitektonskom prostoru.
Keywords: žene arhitekte; emancipacija; osvajanje slobode; istorijski procesi; lični pečat