Stanje, planiranje i uređenje Trifkovićevog trga u Novom Sadu u funkciji razvoja turizma - Garača, Vuk; Vukosav, Svetlana; Tepavčević, Jelena; Bradić, Milan (Arhitektura i urbanizam, 2026)
Trifkovićev trg je dio grada Novog Sada i njegovog starog gradskog područja. Kao takav, Trg ima dugu istoriju i veoma karakterističan način postanka i kulturno-istorijske vrijednosti, koje ga između ostalih lokacija stavlјaju u fokus razvoja turizma u Novom Sadu. Predmet istraživanja je jasno prostorno ograničena cjelina Trifkovićevog trga u Novom Sadu. Cilј rada je dati jedan od mogućih načina uređenja datog prostora za potrebe i u funkciji razvoja turizma, koji je u Novom Sadu u stalnom porastu poslјednjih petnaestak godina. Zadaci rada su da se predstave istorijski kontekst nastanka i razvoja Trifkovićevog trga u Novom Sadu, napravi analiza njegovog trenutnog stanja u smislu položaja, funkcije, urbanog mobilijara, zelenila, kao i planskih dokumenata, koji uzimaju u obzir ovu prostornu cjelinu u užem gradskom jezgru Novog Sada. Istraživanje je sprovedeno na osnovu objavlјenih studija i raspoložive dokumentacije, koje se bave sličnom problematikom. Na osnovu prikuplјenih podataka sprovedena je sistematska analiza prostora, njegova kartografska i fotografska prezentacija i dati prijedlozi za njegovo dalјe uređenje i funkcionalnu organizaciju. Cilј rada je da se ukaže na značaj ovog dijela Novog Sada za razvoj turizma i njegovo moguće uklјučivanje u turističke tokove, kroz postojeća i neka buduća planska rješenja.
Keywords: stanje; planiranje; uređenje; konkursni zadaci; Trifkovićev trg