Stambeno-poslovni objekat PĐ27 - Stoiljković, Branislava P. (Arhitektura i urbanizam, 2025)
Objekat se nalazi u delu grada koji tokom prethodne decenije karakteriše proces intenzivne urbanizacije, gde semiurbani ambijent sa tradicionalno porodičnim stanovanjem prerasta u savremeno višeporodično i kombinovano stambeno-poslovno okruženje. Objekat se sastoji od tri lamele, koje zajedno čine jedinstvenu funkcionalnu i oblikovnu celinu sa prepoznatlјivim arhitektonskim identitetom. Integracija novogradnje u formiranu strukturu prigradskog naselјa razmatrana je na više arhitektonskih nivoa. Arhitektonsko-urbanističko rešenje proističe iz nepravilnog oblika parcele i njene pozicije na raskrsnici. Usvajanjem koncepta tzv. „prekinutog niza”, objekat je ukloplјen u postojeću urbanističku matricu, sa različitom arhitektonskom morfologijom susednih ulica. Ovakav pristup je omogućio diskontinuitet fronta prema ulici sa porodičnim kućama i formiranje kontinualnog fronta prema ulici sa višeporodičnim i poslovnim objektima. Stambeni sprat je rešen kao koridorski sklop, sa stanovima predviđenim sa obe strane centralno postavlјenog hodnika. Manji stanovi su jednostrano orijentisani, dok veći imaju orijentaciju preko ugla. Svi stanovi su jasno zonirani, sa prostorijama dnevnog boravka objedinjenim u jedinstven prostor i prostranim pripadajućim otvorenim površinama. Stanovi na poslednjoj etaži takođe imaju i pristupe velikim privatnim krovnim terasama sa bazenima, letnjim kuhinjama i zelenim površinama, čime se na funkcionalnom planu nadovezuju na sadržaje u okruženju. Osnovni volumen objekta čini monolitna bela masa sa naglašenim tamnim linijama i nasumično raspoređenim balkonima, što čitavoj kompoziciji daje dozu dinamičnosti. Raščlanjen venac objekta reinterpretira ritam punog i praznog, preuzet iz niza porodičnih kuća na suprotnoj strani ulice. Objekat na originalan način odgovara na neke tipične prostorne, organizacione i estetske izazove savremene stanogradnje i predstavlјa još jedan autorov upečatlјiv objekat višeporodičnog stanovanja u gradu.
Keywords: stambena arhitektura; urbanizacija; kontekst; dinamičnost