Politička moć i urbanističko planiranje: geneza i kritička analiza teorijskih pristupa - Slavkovic, Ljubica (Arhitektura i urbanizam, 2025)
Urbanističko planiranje je tradicionalno obeleženo dominacijom racionalističkih i tehnokratskih pristupa, unutar kojih je pitanje političke moći tretirano kao periferno. Sa prodorom kritičkih društvenih teorija u teorije planiranja, u drugoj polovini HH veka, jača sagledavanje planiranja kao politički uslovlјenog procesa, u kome odnosi moći igraju centralnu ulogu u oblikovanju prostora i javnih politika, da bi sa savremenom neoliberalnom paradigmom planska arena ponovo bivala „depolitizovana”. Cilј rada je da se kroz kritičku analizu  literature prikaže kako se pojam moći transformisao unutar tri klјučna teorijska okvira: racionalističko-tehnokratskog, komunikativnog (utemelјenog na Habermasovoj (Habermas) koncepciji javne sfere) i kroz perspektivu fukoovske koncepcije diskursa. Analiza obuhvata koncepte i autore koji imaju značajan uticaj na teorije planiranja, kao što su Harvi (Harvey), Lefevr (Lefebvre), Hili (Healey), Forester (Forester) i Flivbjerg (Flyvbjerg), i nastoji da identifikuje paradigmatske prelome i implikacije koje različita poimanja moći proizvode u razumevanju i praksi planiranja. Rad ukazuje na potrebu za analitičkim okvirom koji premošćuje jaz između normativne teorije i empirijskih konfiguracija moći u savremenom urbanističkom planiranju.
Keywords: politička moć; teorije planiranja; urbanističko planiranje; racionalizam; komunikativno planiranje