Hotel „Korzo“u starom jezgru Peći – reprezentativni primer secesije u ruskoj arhitekturi na prostoru Kosova i Metohije - Ljubenov, Gorica (Arhitektura i urbanizam, 2025)
Arhitektura Peći, grada smeštenog u Metohijskoj kotlini u podnožju Prokletija, odražava snažan uticaj orijentalnog stila, koji je dominirao u istorijskom graditelјstvu. Međutim, u periodu između dva svetska rata, u užem centru grada dolazi do arhitektonske transformacije pod uticajem savremenih evropskih tokova, što rezultira uvođenjem elemenata moderne gradnje, inspirisane arhitekturom ranog 20. veka.Jedan od najreprezentativnijih primera tog perioda je hotel „Korzo”, izgrađen 1929. godine od strane pećkog trgovca Aleksandra Aca Markovića. Arhitektonski objekat trapezoidne forme integrisan je u postojeći urbanistički okvir grada, pri čemu su spratne zgrade linearno raspoređene duž zrakasto organizovanih ulica koje se slivaju ka centralnom trgu. Nјegova uža, glavna fasada reprezentuje stilske karakteristike secesije, dok su bočne fasade simetrične i prate liniju susednih objekata.Krajem 20. veka, hotel je rekonstruisan i proširen, ali su očuvane osnovne arhitektonske vrednosti i elementi secesijske dekorativne plastike. Danas ovaj objekat predstavlјa značajan primer očuvanja arhitektonskog nasleđa u kontekstu urbanog razvoja Peći, čime se ističe kao svedočanstvo o transformacijama arhitektonske fizionomije grada tokom 20. veka.
Keywords: Secesija u ruskoj arhitekturi; oblikovanje fasade; hotel „Korzo”; Peć; Metohija