Pregled opusa arhitekte Đorđa Đorđevića (1921-1940) - Gačić Ivanov, Jelena (Arhitektura i urbanizam, 2024)
U istoriografiji srpske arhitekture novijeg doba, stvaralaštvo arhitekte Đorđa Đorđevića karakteriše delimična marginalizacija. Iako je bio državni i privatni arhitekta koji je sarađivao sa eminentnim građevinskim inženjerima i naručiocima iz redova građanske klase, biografski podaci i hronologija delatnosti nisu dosledno ustanovlјeni. Mnoga ostvarenja su izuzeta prilikom fragmentarnih osvrta zbog zamenskog potpisivanja projekata od strane građevinskih inženjera Lazara Kostića i Miloša Antića, u čijem tehničkom birou je radio sredinom treće decenije 20. veka. Prolongiranju afirmacije lika i dela arhitekte Đorđevića doprineli su njegovo izuzeće iz stručnih udruženja i stručno-publicističke delatnosti, samo jedna zabeležena izložbena aktivnost i devastacija lične zaostavštine prilikom savezničkog bombardovanja Beograda 1944. godine. Posle kratkotrajne državne službe u Ministarstvu građevina, njegov profesionalni put je bio obeležen privatnom praksom započetom osnivanjem tehničkog biroa sa Aleksandrom Kapovićem. Od 1929. godine posluje kao samostalni ovlašćeni arhitekt, kada ostvaruje kapitalne javne i stambene građevine u Beogradu, i jednu u Nišu. Demonstrirao je prilјežno vladanje različitim stilskim tendencijama, međutim kvantitativno najveći broj objekata je projektovao primenom akademizma. Konsultovanjem fondova Tehničke direkcije u Istorijskom arhivu Beograda i Ministarstva građevina u Arhivu Jugoslavije, kao i drugih važnih primarnih i sekundarnih izvora, utvrđen je sistematizovani pregled Đorđevićevog opusa.
Keywords: Đorđe Đorđević; privatna praksa; Ministarstvo građevina; akademizam; modernizam