Fleksibilnost u savremenom stanovanјu: komparativna analiza stambenog objekta na Vračaru i stambenog kompleksa u Velikoj Remeti - Ristić Trajković, Jelena (Arhitektura i urbanizam, 2024)
Ovaj rad prikazuje dva primera nedavno realizovanih stambenih objekata u Beogradu i Velikoj Remeti (Irigu). Ovi objekti predstavlјaju primer načina na koji se koncept fleksibilnosti ostvaruje u savremenoj stanogradnji u skladu sa potrebama korisnika. Urbanističko rešenje i arhitektonski sklop ukazuju na projektantski koncept razmatranja kontekstualnih uslovlјenosti i oblikovno-funkcionalnih zahteva u cilјu postizanja optimalnog standarda stanovanja. Primena koncepta fleksibilnosti na odabranim primerima razmatra se u fazi projektovanja objekata: (1) u prvom primeru, fleksibilnost se odnosi na korišćenje celokupnog stambenog sklopa, ne samo na prostor stambene jedinice, (2) u drugom primeru se fleksibilnost odnosi na konceptualnu fazu projektantskog procesa kroz ponudu 7 varijantnih tipova iste stambene jedinice.
Keywords: stambene tipologije; kvalitet stanovanja; fleksibilnost u stanovanju