Principi konfiguracije stambenog prostora / Đorđe Alfirević i Sanja Simonović Alfirević - Pucar, Mila (Arhitektura i urbanizam, 2024)
Monografija „Principi konfiguracije stambenog prostora“ predstavlјa značajan doprinos teorijskom i istraživačkom radu u oblasti arhitekture. Autori su uspešno objedinili svoja i tuđa teorijska i projektantska iskustva, naglašavajući važnost naučnog pristupa u arhitekturi. Knjiga je strukturirana u šest poglavlјa, od uvodne definicije konfiguracije do analize specifičnih principa, čime pruža dublјi uvid u složenost i slojevitost stambene arhitekture. Posebno se ističe značaj kontinuiteta istraživanja kroz temelјnu analizu funkcionalnih, strukturalnih, organizacionih i perceptivnih principa konfiguracije prostora. Autori ukazuju na potrebu za dalјim istraživanjima koja bi konkretizovala parametre poput indeksa polivalentnosti i tipologije polivalentnih stanova, kao i na mogućnost uvođenja ovih principa u regulativu. Knjiga je važan resurs u oblasti arhitekture i urbanizma, nudeći duboku analizu literature i primera iz prakse. Ona predstavlјa originalni doprinos istoriji i teoriji projektantsko-urbanističke prakse i podstiče nova istraživanja i razvoj novih principa u stambenoj arhitekturi.
Keywords: konfiguracija stambenog prostora; funkcionalni principi; strukturalni principi; organizacioni principi; perceptivni principi