Energetske performanse infiltriranih i elevacionih zemunica na području grada Kragujevca – Numeričko istraživanje - Nešović, Aleksandar (Arhitektura i urbanizam, 2023)
U ovom radu istražen je energetski potencijal različitih tipova savremenih zemunica, tokom sedmomesečnog vremenskog perioda (od 1. oktobra do 1. maja), u cilјu dostizanja održivog razvoja. Predmet istraživanja je jednospratna stambena zgrada (ukupne neto površine 102,5 m2), namenjena boravku četvoročlane porodice, locirana na području grada Kragujevca (centralna Srbija). Sistem grejanja formiraju toplotna pumpa tipa zemlјa-voda, geotermalne vertikalne sonde, podni panelni grejači i dve cirkulacione pumpe. Numeričkom analizom (koristeći softver EnergyPlus) istražena su četiri tipa infiltriranih zemunica, kao i jedna elevaciona zemunica. Energetske performanse svih pomenutih zemunica upoređene su sa energetskim performansama klasične nadzemne zgrade. Sve zgrade su istih geometrijskih, građevinskih i termo-tehničkih performansi. Rezultati istraživanja pokazali su da se, u infiltriranim zemunicama godišnja, potrošnja finalne (električne) energije može redukovati za 2,53-21,64% (zavisno od broja spolјašnjih građevinskih elemenata u direktnom kontaktu sa zemlјištem). Savremena arhitektura ipak treba biti usmerena na razvoj elevacionih zemunica, jer se u njima godišnja potrošnja finalne (električne) energije za grejanje može redukovati preko 40%.
Keywords: Zemunica; Energetska efikasnost; EnergyPlus; Google SketchUp; Parametri lokacije