Arhitektonski triptih u Bigovu - Radosavljević, Milica (Arhitektura i urbanizam, 2023)
Kompleks Bigovo je arhitektonska celina koja se sastoji od tri objekta u selu Bigovo na crnogorskom primorju. Objekte su projektovali arhitekte Vasilije Milunović, Jelena Ivanović Vojvodić i Verica Krstić. Arhitektura kompleksa predstavlјa primer kontekstualnog funkcionalizma. Objekti su organski sjedinjeni sa terenom i rastinjem, a njihova forma i kompozicija se prirodno razvijaju iz okruženja. Autori su napravili diskretno moderno tumačenje tradicionalne arhitekture ovog područja. Objekat je otvoren prema moru, a unutrašnja organizacija omogućava svakoj prostoriji maksimalnu otvorenost.
Keywords: tradicija; funkcionalnost; estetika