Nadstrešnice na stajalištima javnog gradskog prevoza u Beogradu: primer otvorenih javnih mikro-prostora u gradu - Maksić Mulalić, Milica (Arhitektura i urbanizam, 2023)
„Mikro-prostori“ – javni gradski prostori male razmere - predstavlјaju značajan element u strukturi grada i u funkcionalnom i u estetskom pogledu. Zbog male razmere, njihov značaj se često zanemaruje od strane stručnjaka i investitora. U radu se opisuje koncept nadstrešnica na stajalištima javnog gradskog prevoza u Beogradu koje nastaju u periodu od 2007 do danas. Multiplikacijom osnovnog tipa i njegovih varijacija, gradi se prepoznatlјiv element gradske slike. Nadogradnjom osnovnog projekta, uvođenjem dodatnih elemenata iz repertoara modernog dizajna, „zelenih“ konstrukcija, „pametnih“ tehnologija, energetske efikasnosti itd. dodatno bi se afirmisao ovaj oblik gradskog prostora i doprineo ne samo komforu korisnika, kreiranju identiteta grada i javnog gradskog prevoza, već i opštim interesima kao što su bezbednost, zdravlјe i zaštita životne sredine.
Keywords: mikro-prostori; nadstrešnice; javni gradski prevoz; Beograd