Beogradski opus arhitekte Milutina Jovanovića (1930-1941) - Gačić Ivanov, Jelena (Arhitektura i urbanizam, 2023)
Milutin Jovanović pripada generaciji arhitekata koji su značajno doprineli urbanom i arhitektonskom razvoju Beograda između dva svetska rata. Međutim, pošto je izostala adekvatna valorizacija njegovog stvaralaštva, kompletan spisak ostvarenja i osnovni biografski podaci bili su potpuno nepoznati. Rekonstrukcijom opusa arhitekte Jovanovića, došlo se do hronološki sistematizovanih podataka o njegovom kretanju u arhitektonskoj struci. Svoj profesionalni angažman započeo je kao asistent na arhitektonskom odseku beogradskog Tehničkog fakulteta, da bi se kasnije posvetio privatnoj praksi. Tokom celokupnog međuratnog perioda, Jovanović je realizovao više desetina stambenih objekata i jedan hotel, a takođe je bio posvećen i drugim projektantskim zadacima. Bio je angažovan od strane imućnih predstavnika građanske klase – trgovaca, činovnika, lekara, preduzimača i mnogih drugih, za koje je projektovao pretežno reprezentativne stambene višespratnice širom centralnog gradskog jezgra. U skladu sa dešavanjima na arhitektonskoj sceni tog doba, poštujući zahteve naručilaca, svoja ostvarenja je realizovao u dva dominantna stilska pravca – akademizmu i modernizmu. Naročito je značajno otkriće građevina projektovanih u duhu modernizma, jer se dugo smatralo da je glavno stilsko oprelјenje arhitekte Jovanovića akademizam. S obzirom na nedostatak lične zaostavštine i celovitih istoriografskih izvora, istraživanje je bilo bazirano na proučavanju fonda Tehničke direkcije Grada Beograda pohranjenog u Istorijskom arhivu Beograda. Otud ovaj rad predstavlјa prvi monografski osvrt na život i delo arhitekte Milutina Jovanovića.
Keywords: Milutin Jovanović; Beograd; arhitektura; akademizam; modernizam; privatna praksa