Srednja Evropa i Beograd: arhitektonski uticaji 1919–1941. / Bilјana Mišić - Stamenković, Aleksandra (Arhitektura i urbanizam, 2023)
Međuratna beogradska arhitektura je u permanentom nastajanju bila uslovlјena različitim društvenim, istorijskim, tehničkim, umetničkim, estetskim, ideološkim, političkim i ekonomskim narativima. Nјihovo prožimanje uvelo ju je u polјe diskurzivnih i višeznačnih interpretacija, unutar kojih se razvijala i primenjivala kao društvena praksa. U nastavku se predstavlјa sintezna monografija o srednjoevropskim uticajima na međuratnu arhitekturu Beograda. Pored sveobuhvatne tipološke i stilske analize značajnog dela graditelјske baštine, ova studija osvetlјava važne odrednice beogradskog kulturnog identiteta kroz manifestaciju arhitektonskih uticaja i njihovih tokova u periodu između Dva svetska rata.
Keywords: Srednja Evropa; Beograd; arhitektonski uticaji