Bilbordizacija ulazaka u grad: Predio i rekadrirani identitet - Radović, David (Arhitektura i urbanizam, 2023)
Rad istražuje postavlјanje bilborda na ulasku u grad i uticaj ovog fenomena na integritet i kulturni identitet grada. Polazna hipoteza je da nagomilavanje bilborda u ovom prostoru stvara vizuelno zagađenje koje uzrokuje višestruke probleme za kulturu grada, naročito kada se nalazi u zaštićenom području. Rad nastoji da ukaže na zapostavlјenost ovog prostora u trenutnom urbanističkom i društveno-kulturnom narativu i kroz koncept slike grada sugeriše na novoformirani predio rekadriranog identiteta. Istraživanje se kreće kroz studiju slučaja Jadranske magistrale u Crnoj Gori, dionica Jaz – Kotor, naime „bafer“ zone zaštićenog Prirodnog i kulturno-istorijskog područja Kotora. Cilј rada je da se prikaže slika grada i da se istakne ovaj urbani prostor kao faktor koji narušava kulturni identitet Kotora.
Keywords: kultura; vizuelna zagađenost; komunikacija; Kotor; Jadranska magistrala