Kulturno nasleđe kao turistički potencijal Donjeg Podunavlja u Srbiji - Basarić, Jelena (Arhitektura i urbanizam, 2023)
Prostor Donjeg Podunavlјa (koje obuhvata područje od Velikog Gradišta do Negotina) može se pohvaliti veoma bogatim i raznovrsnim kulturnim nasleđem, koje može predstavlјati okosnicu razvoja turizma i biti važan faktor društvenih i ekonomskih promena Istočne Srbije. Zahvalјujući kulturnoj baštini, brojne evropske i svetske destinacije karakteriše veoma visok stepen razvijenosti lokaliteta koji promovišu kulturne sadržaje i atrakcije. Kulturne vrednosti i obeležja iz različitih istorijskih epoha privlače sve veći broj turista kao i zainteresovanost za kulturnim turizmom. Ovaj vid turizma, pored osnovnog sadržaja, uglavnom je obogaćen dodatnim, što ima velikog uticaja na posećenost i promovisanje lokalne sredine, ali i na dalјi turistički razvoj i unapređenje prostora infrastrukturom. Kada se govori o kulturnom turizmu Donjeg Podunavlјa, mora se naglasiti činjenica da za ovaj prostor ne postoji pojedinačna ni jedinstvena strategija razvoja turizma. U radu će biti prikazani istorijsko nasleđe kao kulturni potencijal i mogućnosti njegove turističke valorizacije i njegovog uticaja na prostor lokalne sredine, regiona i države u celosti. Kulturno nasleđe može imati važnu ulogu u stvaranju politike razvoja kulture i turizma na prostoru Donjeg Podunavlјa, ali uz brigu o načinu upravlјanja kulturnim vrednostima i mogućnostima usaglašavanja sa drugimm oblicima turizma. Cilј rada je da ukaže na potencijale kulturnog nasleđa koji će doprineti formiranju kulturnog i turističkog identiteta ovog prostora, kako na domaćem, tako i na inostranom turističkom tržištu.
Keywords: turizam; kulturno nasleđe; zaštita; unapređenje; Donje Podunavlje