Kuća K na Senjaku - Pantović, Ksenija; Kavran, Jasna (Arhitektura i urbanizam, 2023)
U radu će biti razmatrane projektantske i konceptualne odluke koje se vezuju za projektovanje objekta Vile K na Senjaku. Inicijalni projektni zadatak podrazumevao je projektovanje tipologije jednoporodične vile sa drugim pratećim sadržajima. U odnosu na konkretni projektni zadatak, vila dobija specifična obeležja i predstavlјa savremenu interpretaciju različitih postulata modernističkog nasleđa sa slobodnim planom, krovnom terasom i dominantnim prostornim kontinuitetom između enterijera i eksterijera. Razmatraće se uticaji dinamičnog, raznovrsnog i istorijskog konteksta. Posebna pažnja je usmerena na specifičan odnos između eksterijera i enterijera, tj. simultano razvijanje koncepta između introvertnog pristupa ka ulici i ekstrovertnog pristupa ka dvorišnoj tj. južnoj strani. U tom smislu, posebno će biti analizirana urbanistička koncepcija, ali i funkcionalna organizacija i raspored sadržaja, arhitektonska forma i kompozicija, kao i aspekti energetske efikasnosti i konstrukcije. Biće analizirane suptilne intervencije na volumenima i zidnim površinama, kao i specifična materijalizacija, koje predstavlјaju poligon za razmatranje specifičnih perceptivnih transformacija i načina opažanja arhitekture. Osim toga, pažnja će biti posvećena i različitim intervencijama u enterijeru, koje su u neraskidivoj vezi i sa sprovođenjem koncepta u arhitekturi. Tako je enterijersko uređenje vođeno idejom o pružanju maksimalnog komfora korisnicima, praćeno dizajniranjem određenih elemenata u prostoru. Svaki od ovih aspekata će dublјe razjasniti glavne konceptualne odrednice, pozicioniranje objekta na parceli, upotrebu zelenila u eksterijeru i enterijeru kao i druga pitanja iz projektnog zadatka koja su odredila oblikovanje vile.
Keywords: ekstrovertnost; introvertnost; koncept; energetska efikasnost