ГРАДСКЕ ИНФОРМАЦИОНЕ МРЕЖЕ У ФУНКЦИЈИ ПОВЕЋАЊА ПАРТИЦИПАЦИЈЕ: СТУДИЈА СЛУЧАЈА ОПШТИНЕ ИНЂИЈА - Brković, Matija; Sretović Brković, Višnja (Arhitektura i urbanizam, 2014)
Градске информационе мреже (ГИМ) су облик локалне online заједнице намењене становницима одређеног града, градској управи и различитим институцијама града, његовим посетиоцима, инвеститорима и другим заинтересованим. Овај рад посматра ГИМ пре свега са становишта потенцијалног доприноса повећању учешћа грађана у урбаном планирању и управљању, и анализира предности и мане примене овакве технологије. У оквиру овог рада биће приказан и анализиран ГИМ који је општина Инђија радила за своје потребе. Општина је 2002. године направила план стратешког развоја у оквиру којег је значајно место заузимала реформа локалне администрације, а једна од основних метода побољшања рада управе било је увођење интегралног информационог система који је омогућио електронску управу и развој ГИМ-а.
Keywords: city information and communication network||; ||; Internet||; ||Internet; Inđija||; ||Inđija; Serbia||; ||Srbija; urban planning||; ||urbanističko planiranje; participation||; ||participacija