Arhitektura rimokatoličkih crkava u Vojvodini od 1699 do 1939 / Dubravka Đukanović - Karač, Zlatko (Arhitektura i urbanizam, 2022)
Sintezna naučna monografija o rimokatoličkim crkvama Vojvodine nastalim od 1699. do 1939. godine objavlјena je na mađarskom i engleskom jeziku 2019. godine kao zajednički poduhvat tri eminentna izdavača. U fokusu istraživanja je značajan korpus graditelјske baštine od 243 sakralne građevine koje predstavlјaju važnu identitetsku odrednicu multietničkog i višekonfesionalnog vojvođanskog kulturnog pejzaža. Pored rezultata sveobuhvatne stilske i tipološke analize proučavanih građevina, posebna vrednost ovog po mnogo čemu monumentalnog dela je tumačenje porekla, karakteristika, periodizacije i ishodišta pojedinih graditelјskih tipova kroz interpretaciju tokova i snage arhitektonskih uticaja, koje kontekstualizovanom analizom prostor i baštinu Vojvodine povezuje sa širim centralnoevropskim kulturnim krugom.
Keywords: Vojvodina; rimokatolička crkva; novi vek