Mikrostanovi - postizanje komfora u potstandardnim uslovima za stanovanje - Alfirević, Đorđe; Simonović Alfirević, Sanja (Arhitektura i urbanizam, 2022)
Mikrostanovanje podrazumeva život u podstandardnim uslovima, u stambenim jedinicama koje su veoma malih dimenzija. Ovakvi stanovi obično imaju samo najosnovnije sadržaje, poput sobe za odmor, kuhinje i kupatila i ne ispunjavaju sve aspekte funkcionalnosti. Nјihovi korisnici se svesno odriču zadovolјenja pojedinih životnih potreba kako bi živeli na određenoj lokaciji ili imali manje troškove za održavanje stana. U istraživanju su analizirani karakteristični primeri mikrostanova i referentna naučna literatura, da bi iz obimne građe deduktivnom metodom bili ekstrahovani projektantski principi čijom primenom je moguće postići adekvatan prostorni komfor u stanovima minimalnih dimenzija. Principi su klasifikovani prema grupama osnovnih lјudskih potreba koje zadovolјavaju, a zatim hijerarhijski poređani prema nivou značaja u postupku doživlјaja veće prostornosti. Cilј istraživanja je da se razmotre i sistematizuju najznačajniji principi kojima se može postići viši nivo prostornog komfora u podstandardnim uslovima za mikrostanovanje. U radu se preispituje stanovište po kome donju granicu kvaliteta mikrostanovanja čini lični doživlјaj prijatnosti i komfora u stambenom prostoru, koji je određen mogućnostima za zadovolјenje fizioloških potreba korisnika. Prema rezultatima ovog istraživanja, za minimalan prostorni komfor u stanu je neophodno posedovanje prostora za odmor (ležaja), sa mogućnošću korišćenja zajedničkog prostora za pripremu hrane i održavanje lične higijene, što pomera donju granicu kvaliteta mikrostanovanja koja je do sada bila prisutna u nauci.
Keywords: mikrostanovanje; mikro-život; životni minimum; prostorni komfor; minimalni stan