Arhitektura kao gest savremene kulture: Poslovni objekat, kampus multinacionalne kompanije „NCR“, Novi Beograd - Lojanica, Vladimir (Arhitektura i urbanizam, 2022)
Kampus „NCR“ je prvi realizovani objekat u okviru novoplanirane celine Bloka 42, prema urbanističkoarhitektonskom konkursu iz 2014. godine koji je podrazumevao projektovanje autobuske i železničke stanice, uz prateći kompleks poslovnih objekata i kula. U pitanju je poslovni objekat pozicioniran neposredno uz perone železničke stanice, koji se naslanja na postojeću fizičku strukturu naglašene horizontalnosti, i ostavlјa ispred sebe prostor rezervisan za trg, zelene površine i urbane elemente. Struktura objekta je linearna, podužna, definisana funkcionalnotehnološkim uslovlјenostima programa i urbanističkih parametara, a javni trg koji se planira ispred objekta je važan integrativni element u kompoziciji. Spratovi su isklјučivo poslovnog sadržaja, sa kancelarijama, salama za sastanke i prezentacije, sa neophodnim pratećim sadržajima. Fasadu odlikuje slobodan, skulptoralni pristup staklenim ravnima i aluminijumskim brisolejima a segmentiranje izuzetno dugačkog fasadnog fronta na manje celine smanjuje utisak o veličini objekta i uvodi ga u gradski samerlјive razmere. Na severoistočnoj fasadi, okrenutoj trgu, stakleni paneli različite refleksije, postavlјeni su na različitim dubinama i isprepletani su sa ramom vertikalnih i horizontalnih metalnih brisoleja, stvarajući utisak spontanosti i iregularnosti. Fasada koja je orijentisana ka železničkim peronima ima više industrijski karakter i naglašene horizontalne elemente. Kvalitet završnog estetskog doživlјaja objekta postignut je pažlјivim primenama tehničkih karakteristika materijala i funkcionisanjem usvojenih detalјa
Keywords: poslovni objekat; kampus; Novi Beograd