Procena kulturno-istorijskih i drugih ekosistemskih vrednosti Nacionalnog parka Đerdap - Dobričić, Milica; Sekulić, Goran; Josimović, Boško D (Arhitektura i urbanizam, 2021)
U ovom radu se ukazuje na značaj procene kulturno-istorijskih i drugih ekosistemskih vrednosti zaštićenih područja, na primeru primene metode procene koristi zaštićenih područja (Protected Areas Benefit Assessment Tool, PA-BAT). Ovaj metod je do sada primenjen u sedam zemalja Dinarskog luka (Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Severna Makedonija, Albanija i Srbija) u jugoistočnoj Evropi, kao i drugim zemljama sveta (Kolumbija, Turska, Mjanmar, SAD i Etiopija), sa ciljem da pomogne prikupljanju informacija o vrednostima i koristima pojedinačnih zaštićenih područja u odnosu na usluge ekosistema, korišćenjem participativnog pristupa. Na primeru Nacionalnog parka Đerdap (u Republici Srbiji), daju se rezultati primene PA-BAT metode, odnosno, rezultati procene 22 ekosistemske vrednosti sa posebnim osvrtom na kulturno-istorijske vrednosti kao jedne od usluga ekosistema ovog zaštićenog područja, kao i rezultati prethodno sprovedenih procena ekosistemskih vrednosti ovog područja. Cilj rada je doprinos boljem razumevanju i promociji primene koncepta ekosistemskih usluga u očuvanju kulturno-istorijskih i drugih ekosistemskih vrednosti primenom PA-BAT metoda vrednovanja.
Keywords: Nacionalni park Đerdap; kulturno-istorijske vrednosti; usluge ekosistema; metod procene koristi zaštićenih područja; Republika Srbija