Akvatektura parka: prikaz metodološkog ogleda u procesu projektovanja Linijskog parka u Beogradu - Stojković Minić, Miloš (Arhitektura i urbanizam, 2021)
Rad se bavi tumačenjem pojma akvatekture u procesu projektovanja prostorno-programske celine Zone 8 Linijskog parka u Beogradu, koja se posmatra kao studija slučaja za razumevanje iznetog pojma i metode u operativnoj arhitektonsko-urbanističkoj praksi. U tekstu je opisan primenjeni metodološki postupak strukturacije prostora vodom, koji za cilj ima projektovanje ambijenata inspirisanih prirodom. Sprovedeni metodološki ogled se ilustruje grafičkim prikazima samog procesa u kome se analiziraju boje i oblici vode kroz posmatranje kapi vode pod mikroskopom. Hipoteza je da se u kapi vode može očitati niz informacija bitnih za arhitektonsko delovanje, a sprovedeno istraživanje nudi set postupaka i metoda koje se mogu aplicirati i kontrolisati kroz kreativni čin obojavanja, odnosno stvaranja onoga što će u radu biti označeno kao prostorne slike. Dobijeni podaci se primenjuju u strukturiranju akvatekture parka i parkovskih paviljona. Detaljnije se pojašnjavaju prostorne strukture, poput parterne fontane na trgu i centralnog objekta parkovskog paviljona, koji se tumači kao svojevrsna kuća vode. Ovako protumačena metodološka studija slučaja Zone 8 Linijskog parka u Beogradu nudi nova viđenja i razumevanja akvatekture u Beogradu, odnosno pruža još jedan od mogućih načina primene i razumevanja koncepata Plavo-zelenog sna (BGD − Blue Green Dream) i Prirodom inspirisanih rešenja (NBS – Nature Based Solutions) u oblikovanju javnih prostora grada.
Keywords: akvatektura; Linijski park u Beogradu; plavo-zeleni san; prirodom inspirisana rešenja