Disonanca kao koncept očuvanja graditeljskog nasleđa: studija slučaja Beogradskog sajmišta - Slavić, Stefan (Arhitektura i urbanizam, 2021)
Prostor Beogradskog sajmišta nastao je tridesetih godina dvadesetog veka, kao prvi urbanistički kompleks projektovan po modernističkim principima i kao prva izgrađena fizička struktura Beograda na levoj obali Save. Tokom svog postojanja kompleks je doživeo radikalne promene namene − od Sajmišta, preko koncentracionog logora tokom Drugog svetskog rata, umetničke kolonije u posleratnom periodu do trenutnog stanja marginalizovanog gradskog segmenta naseljenog beskućnicima uz nekontrolisani razvoj komercijalnih sadržaja. Transformacije koje je prostor doživeo kroz vreme uticale su na stvaranje mnogobrojnih slojeva identiteta, o kojima bi, posmatrano sa savremene tačke gledišta, prostor trebalo da svedoči. Rad referiše na transformacije koje su se događale u ovom prostoru, kao i na međusobno suprotstavljene događaje koji u izvesnoj meri sputavaju oporavak i razvoj nekadašnjeg Beogradskog sajmišta. U radu, formiranom kao studija slučaja, biće vršena analiza prostora sa aspekta mogućnosti primene koncepta disonance u očuvanju i revitalizaciji graditeljskog nasleđa, pri čemu je ovaj koncept značajan sa stanovišta artikulisanja suprotstavljenih značenja i isticanja pluraliteta vrednosti. Zarad rasvetljavanja svih karakterističnih faza postojanja kompleksa, u radu je vršena analiza njegovih morfoloških transformacija, zatim analiza funkcionalnih transformacija, da bi na kraju bio izvršen prikaz transformacija društevenog odnosa prema ovom kompleksu. Shodno tome, konačni cilj jeste pronalaženje načinja manifestovanja diverziteta vrednosti prostora Sajmišta i njegova ponovna percepcija kao pripadajućeg gradskog prostora.
Keywords: Beogradsko sajmište, Transformacije, Disonanca, Graditeljsko nasleđe