КА КРИТИЧКО-РЕФЛЕКСИВНОМ ПЛАНЕРУ: ПРИЛОГ УНАПРЕЂЕЊУ ПРАКСЕ НА ПРИМЕРУ КОМПЛЕКСА „АВАЛА ФИЛМА” - Maruna, Marija; Graovac, Ana (Arhitektura i urbanizam, 2021)
Циљ рада је илустрација резултата креираног педагошког приступа за развој компетенција критичко-рефлексивног планера. Педагошки приступ је развијен за потребе реализације курса Теорија планирања на мастер нивоу Архитектонског факултета Универзитета у Београду. Специфичности педагошког приступа су произашле из потребе за разматрањем низа нових питања од значаја за унапређење планске праксе, система планирања као и домена просторног развоја у Србији, која су се појавила током периода транзиционих реформи у Србији након 2000. године. Као полигон за илустрацију је узет случај Плана детаљне регулације комплекса „Авала филма” у Кошутњаку, који је уједно био и предмет рада студената школске 2020/21. године. Примењени методолошки кораци у анализи предметног случаја су јасно указали на следеће проблеме домена просторног развоја: а) урбанистички планови служе као инструмент за отуђење земљишта у јавној својини, б) јавне политике се селективно уважавају у процесу одлучивања о просторном развоју, в) формалне процедуре планирања су недовољно јасне и имају пропусте у формулацијама што ствара простор за вишезначне интерпретације, г) позиције одлучивања о стратешким приоритетима развоја и питањима од јавног интереса нису јасно дефинисане и д) кључна питања о правцима просторног развоја се разрешавају у домену политичког, а не професионалног одлучивања. На основу спроведене анализе процеса планирања комплекса „Авала филма”, издвојене су препоруке за унапређење планске праксе, односно система управљања просторним развојем у Србији. Суштински су усмерене ка унапређењу легислативног система у домену процеса одлучивања, са нагласком на формализацији позиција надлежности, утврђивању механизaма отуђења јавне својине, унапређењу транспарентности процедура и репозиционирању улоге професије у том процесу.
Keywords: критичко-рефлексивни планер; управљање просторним развојем; педагошки приступ; професионалне компетенције; комплекс „Авала филма”