ПРИЛОГ ПРОУЧАВАЊУ БЕОГРАДСКЕ АРХИТЕКТУРЕ МИЛАНА ЗЛОКОВИЋА У ПЕРИОДУ ИЗМЕЂУ ДВА СВЕТСКА РАТА - Bankovic, Angelina (Arhitektura i urbanizam, 2021)
Архитект Милан Злоковић, његови живот и делатност, су често били тема домаће историографије, а он сам је истакнут као један од најзначајнијих представника модернизма у српској архитектури. Његов обиман опус, за који се наведи да садржи нешто више од 170 пројеката, је детаљно обрађен. Међутим, током активности који се спроводе на музеализацији његове заоставштине, а у склопу формирања Легата Милана Злоковића у Музеју града Београда и у сарадњи са Фондацијом Милан Злоковић, је идентификовано преко 50 пројеката који раније нису били познати у историографији. То је резултат свеобухватне обраде и истраживања обимне пројектне документација сачуване у породичној кући, која ранијим истраживачима није била доступна у целости. У овом раду је представљен један део тих истраживања, конкретно онај о пројектима насталим у периоду између два светска рата, за објекте у Београду. Након кратког приказа Злоковићеве биографије, посебно оног њеног дела који се односи на период који се обрађује у раду, од 1925. до 1937. године, је приказан сваки појединачни пројекат. Они су подељени у две целине, на реализоване објекте и нереализоване пројекте, и сваки од њих је анализиран засебно. Један сегмент целине о реализованим објектима посвећен је и преправкама и доградњама које су, такође, изведене у Београду. Рад је базиран на истраживању првенствено примарних извора, односно пројеката сачуваних у заоставштини Милана Злоковића и техничке документације из Историјског архива Београда, али и до сада публиковане литературе.
Keywords: Милан Злоковић; стамбена архитектура; модерна архитектура; Београд; међуратни период