УЛОГА И ДОМЕТИ ГЕНЕРАЛНОГ УРБАНИСТИЧКОГ ПЛАНА У САВРЕМЕНОМ ПЛАНИРАЊУ БЕОГРАДА - Graovac, Ana; Đokić, Jasmina; Teofilović, Anica; Teofilović, Vesna (Arhitektura i urbanizam, 2021)
У овом раду истражује се генерални урбанистички план (ГУП), као традиционални инструмент планирања који може да одговори изазовима савременог друштвеног контекста. С обзиром да је 2019. године донета одлука о изради новог ГУП-а Београда који би на принципима друштвене, економске, еколошке и културне одрживости требало да понуди стратешко просторно-урбанистичко решење које ће се развијати у наредним деценијама, актуелно је питање шта јесте и шта би требало да буде ГУП, али можда и најважније – шта може да буде ГУП данас?Улога и домети генералног урбанистичког плана истражују се са два аспекта. У првом, улога ГУП-а се анализира у његовим институционалним оквирима − Закон о планирању и изградњи и Закон о планском систему РС који је ступио на снагу 2018. године, као и у оквиру њиховог међусобног прожимања, интеракције и могућности које из тога произилазе. У другом кораку, домети ГУП-а се истражују кроз оцену стања савремене праксе планирања у Београду, где се као камен темељац узима Генерални план Београда 2021 донет 2003. године и потом анализирају промене у планирању до којих је долазило кроз његово даље планско спровођење и детаљну разраду. Док се стратешка улога ГУП-а са могућношћу повезивања оба планска система повећава, у пракси његов значај и домети континуирано слабе, препуштајући плански раст и развој Београда економским интересима на појединачним локацијама.
Keywords: генерални урбанистички план; плански системи; планска култура; друштвена улога планирања; економска експлоатација урбаног простора