Центар за екологију, развој спорта и Црвени крст на обали језера Газиводе-инспирисан природом и традицијом / Center for ecology and sports development and the Red Cross on the coast of Gazivode Lake - inspired by nature and tradition - Tomasella, Paolo (Arhitektura i urbanizam, 2020)
Пројектовањем и реализацијом Центра за екологију и развој спорта и Црвени крст КиМ уведено је ново решење проблема заштите и управљања делом приобаља језера Газиводе, подручја од нацоналног значаја. Јединственост комплекса огледа се у његовој мултифункционалности, коју у основи чине заштита и мониторинг вода, едукација, хуманитарне активности, спортско-рекреативни садржаји и подводно истраживање, све то у изузетном амбијенту Газиводског језера. Архитектура објеката обојена традицијом поднебља и карактеристична еколошка функција доприносе утиску брижљивог уклапања артефаката у окружење које чини јединство природе и слојевитог културно-историјског наслеђа. Кроз коначну реализацију, новоизграђени комплекс оправдао је основна концептуална полазишта аутора према њиховом исказу, а то су проналажење карактера места, откривање потенцијала ширег контекста и хармоничност.
Keywords: центар за екологију, језеро Газиводе, одрживи развој, вернакуларна архитектура