Планирање, опремање и вредновање споменика НОБ-а у Југославији - Garača, Vuk R; Vukosav, Svetlana M; Bradić, Milan D; Tepavčević, Jelena (Arhitektura i urbanizam, 2019)
Споменици настали 60-тих и 70-тих година 20. вијека на просторима Југославије, у славу борбе против окупатора током Другог свјетског рата, некада су била стецишта пионира, омаладинаца, бораца и њихових потомака. Због свог историјског и идеолошког значаја, мјеста чувених битака била су посебно планирана и туристички уређивана, како би била лако доступна, опремљена и привлачна за масован стационарни и/или транзитни боравак туриста. Иако грађени из идеолошких побуда њихов облик, величина, начин на који су смјештени у пејсаж, као и умјетнички квалитет тих скулптура, превазилази њихов историјски и идеолошки значај. Њихова морфологија и дизајн су модерни, апстрактни и чак футуристички, те заслужују поштовање и посебно мјесто у савременој умјетности. Тако су ова дјела, само због своје временске и идеолошке, мада не и естетске и физичке повезаности са комунизмом, постала локације које се заобилазе, о којима се не води рачуна и која више немају значај у образовном систему, као олтари и жртвеници слободе, једнакости и правде. Циљ рада је да се путем детаљне валоризације, укаже на значај и мјесто, које су изабрани споменици имали у цјелокупном систему споменика НОБ-а, а у односу на меморијалну, угоститељску, културно-образовну, спортско-рекреативну и природно-географску функцију. Један од примарних задатака јесте и класификација ових споменика према значају и изграђености.