Методологија интегрисаног истраживања у процесу дигиталне документације архитектонског наслеђа - Kontic, Ana D; Jadresin- Milic, Renata; Mrljes, Rade (Arhitektura i urbanizam, 2019)
Рад представља приказ резултата заснованог на интеграцији традиционалних (аналогних) и инструменталних (дигиталних) метода снимања наслеђа. Тематски оквир рада је подстакнут учешћем на стручној радионици у Лизорију (Lizori), у Италији, одржаној у јуну 2018. године.. Овај специфични методолошки оквир интегрисаног истраживања, користи различите алате, у функцији морфолошких спецификација различитих делова историјске грађевине. Сама природа архитектонског наслеђа налаже интеграцију различитих метода у циљу постизања адекватног нивоа тачности. Пројекат дигитализације засеока Лизори, има за циљ да, са једне стране, представи готово непознато историјско наслеђе кроз мултимедијалну презентацију, а са друге стране, постави алат за информисање за рестаурацију, одржавање и валоризацију.