ИДЕНТИФИКАЦИЈА И КЛАСИФИКАЦИЈА БРАУНФИЛД ЛОКАЦИЈА НА ТЕРИТОРИЈИ ПОДУНАВЉА У СРБИЈИ - Lojaničić, Damjana R (Arhitektura i urbanizam, 2018)
U radu su prikazane identifikacija i klasifikacija braunfild lokacija na teritoriji sedam naselja u Podunavlju u Srbiji sa aspekta mere regeneracije koja se zasniva na prilagođavanju potrebama nove namene postojećih objekata van upotrebe. Identifikacija braunfild lokacija se zasniva na analizi različitih nivoa planova, strategija održivog razvoja za pojedinačna naselja i postojećih baza podataka. Ove lokacije su klasifikovane prema prvobitnim namenama zatečenih objekata i planiranim namenama. Klasifikacija je sprovedena na osnovu analize delova odgovarajućih planova pojedinačnih naselja koji se odnose na postojeće i planirane pretežne namene. Ciljevi istraživanja se odnose na formiranje pregleda lokacija za potencijalne investicije koji omogućava dalja istraživanja i uvid u projekte regeneracije koji se istovremeno odvijaju, što je od značaja za razvoj područja Podunavlja u Srbiji u celosti. Klasifikacijom se istraživanje usmerava ka preispitivanju procesa planiranja namena (urbanistički aspekt) i razmatranju kompatibilnosti namena i izbora mere regeneracije za objekte van upotrebe (arhitektonski aspekt).