ДИЈАЛОШКИ И ЈАВНИ ПРОСТОР: ПАРТИЦИПАТИВНИ ПРИСТУП УРБАНОМ ДИЗАЈНУ - Čolić, Nataša; Čolić, Ratka (Arhitektura i urbanizam, 2018)
Отворени јавни простори се углавном посматрају као физички, али и као дијалошки простори који подстичу друштвену одговорност и утичу на квалитет живота у датом локалном контексту. Учешће јавности у планирању и дизајну таквих простора се већ дужи низ година посматра као основна еманација демократије. Овај рад разматра ефекте примене партиципативног приступа урбаном дизајну отворених јавних простора чији је саставни део учешће јавности. Партиципативни приступ урбаном дизајну је тестиран на две студије случаја током наставе у летњим семестрима 2016/2017 и 2017/2018.године на предмету Урбани дизајн, Факултета за уметност и дизајн, Универзитета ’’Џон Незбит’’. Студенти су користили различите нивое и методе партиципације како би препознали главне проблеме и потенцијале у коришћењу јавних простора, формулисали циљеве и приоритне активности за њихово уређење, као и ре-евалуирали почетне концепте урбаног дизајна. Циљ овако спроведене наставе је био да студенти унапреде разумевање дијалошке димензије отворених јавних простора и примене принципа одрживог развоја на примерима из праксе. Овај рад сугерише да се развијање капацитета кроз партиципацију може посматрати и као основа за будући развој заједнице и бригу о заједничком добру.