ПРВИ НОВОБЕОГРАДСКИ ПОДЗЕМНИ ПЕШАЧКИ ПРОЛАЗ - Anđelković, Goran V. (Arhitektura i urbanizam, 2018)
Први новобеоградскиподземни пешачки пролаз (1965–1970), изграђен према нацртима архитекте Милорада Пантовића (1910–1986), спада међу прве значајне реализовaне објекте у Централној зони Новог Београда, и то каопрви пример објекта подземног урбанизма и архитектуре на Новом Београду. Циљ рада је расветљaвање до сада недовољно истраживаногдела изПантовићевог опуса, указивање на архитектонску вредност тако конципираног објекта на месту преклапања подземног и надземног саобраћаја, те отварање ове теме у домаћој историографији. Сагледавањем околности настанка, архитектонског обликовања и функционалног програма дат је студиозaн и подробан приказпрвог новобеоградског подземног пешачког пролаза.