UTICAJ EKONOMSKIH PARAMETARA NA NIVO SVETLOSNOG ZAGAĐENJA – UZROCI, POSLEDICE I REŠENJA ZA UNAPREĐENJE ŽIVOTNE SREDINE - Majhenšek, Katarina R; Josimović, Boško; Manić, Božidar (Arhitektura i urbanizam, 2017)
Рад има за циљ да скрене пажњу на важност појаве светлосног загађења као битног, а занемареног фактора који утиче на животну средину, али и да стави акценат на главне узрочнике и последице истог, које могу бити широких размера. Један од важних узрочника пораста нивоа светлосног загађења је економски развој градова. У циљу појашњења досадашњих покушаја да се установи на који начин пораст популације и животног стандарда утиче на количину светлосног загађења, издвајају се два научна истраживањау којима се анализира овај однос. Јединствен допринос овог рада је чињеница да је за анализу међусобне повезаности економских параметара који указују на ниво животног стандарда у држави и нивоа светлосног загађења коришћен Пирсонов кофицијент корелације. По први пут се за утврђивање ове корелације користе мерења светлосног зрачења врло прецизним VIIRS уређајима о којима ће речи бити касније. У изнетим студијама случаја су обухваћене земље афричког континента, као најсиромашнијег дела света и европског континента, као једног од богатијих континената. У раду се истиче потреба за неопходном и коренитом променом у приступу градске управе у решавању проблема светлосног загађења, подизањем свести грађана и увођењем појма зонирања у домену планираног осветљења јавних градских простора. Кључне речи: светлосно загађење, економски параметри, Пирсонов коефицијент корелације, зонирање и осветљењe јавног простора