Pionirski gradovi u post-jugoslovenskom kontekstu - Jankov, Sonja R. (Arhitektura i urbanizam, 2017)
Rad je arhitektonska analiza pionirskih gradova u Beogradu i Zagrebu i kompleksa dečjeg odmarališta u Mitrovcu na Tari. Cilj rada je isticanje kulturno-istorijskog značaja ovih celina i ukazivanje na moguće upotrebe koje mogu imati u savremenom dobu. Postavljajući ih u komparativni odnos sa pionirskim gradom Artekom u Ukrajini koji je pod zaštitom UNESCO-a, rad predlaže mogućnost korišćenja ovih post-jugoslovenskih kampova za potrebe umetničkih rezidencija i radionica o urbanizmu i arhitekturi, kako bi se njihov kulturološki značaj revalorizovao, a njihova edukativna funkcija proširila, internacionalizovala i povezala sa savremenim visokoškolskim obrazovanjem i kulturom.