Monitoring implementacije strategije razvoja - primer Pančeva - Mikavica, Mihailo; Čolić, Ratka (Arhitektura i urbanizam, 2017)
Ovaj rad je razultat istraživačkog projekta u okviru Master programa Integralni urbanizam na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Osnovna tema master teze bila je ’’Instrumenti upravljanja integralnim urbanim razvojem’’. Poligon za izradu master radova 2016. godine bila je teritorija Grada Pančeva a razvojni okvir ’’Strategija razvoja grada Pančeva za period 2014.-2020.’’. Nakon istraživanja, analiza i sagledavanja problematike i potencijalnih mogućnosti unapređenja, opredelili smo se za temu ’’Monitoring implementacije Strategije razvoja - primer Pančeva’’. U radu je sagledan širi okvir upravljanja urbanim razvojem radi razumevanja primene novih instrumenata upravljanja urbanim razvojem u lokalnom kontekstu Pančeva. Fokus je na instrumentima kojima se unapređuje monitoring implementacije strategije lokalnog razvoja - ljudski resursi, finansiranje, institucionalizacija i participacija. Rezultati master projekta se odnose na predloge za unapređenje monitoringa implementacije strategije, uključujući način i strukturu izveštavanja, uspostavljanje tima za implementaciju strategije kao stalnog tela, povezivanje finansiranja strategije sa programskim budžetom grada i unapređenje participacije javnosti i transparentnosti odlučivanja u procesu implementacije strategije. Rezultati su proistekli iz istraživanja prikazanih u ovom radu, a navodimo ih radi boljeg sagledavanja i operacionalizacije teme u lokalnom kontekstu. Fokus ovog rada je na razumevanju kapaciteta za institucionalizaciju promena u domenu upravljanja urbanim razvojem u lokalnom kontekstu u Srbiji.