Tipološka analiza i modeli revitalizacije tradicionalne arhitekture Gore u funkciji postizanja socioekonomske održivosti / kandidat: Vesnera Šerefi - Kosanović, Saja (Arhitektura i urbanizam, 2026)
Master rad istražuje tradicionalnu arhitekturu Gore kao ugroženo nasleđe i resurs za savremeni razvoj. Kroz tipološku analizu stambenih objekata, tradicionalna goranska kuća se redefiniše kao adaptibilan sistem sa potencijalom za revitalizaciju. Istraživanje kombinuje terenski rad i analitičko-projektantski pristup, fokusirajući se na socio-ekonomsku održivost zajednice. Praktični deo rada prikazuje modele obnove pet tradicionalnih objekata u selu Kruševu, povezanih u mrežu „Kruševo loop“. Predloženi koncept afirmiše minimalne intervencije i lokalnu ekonomiju, dokazujući da graditelјsko nasleđe može biti aktivan nosilac identiteta i ruralne regeneracije.