Двотрактни склоп у стамбеној архитектури у Србији - Alfirević, Đorđe I; Simonović Alfirević, Sanja R (Arhitektura i urbanizam, 2014)
Dvotrakt je tip stambenog sklopa koji je karakterističan za višeporodično stanovanje. Odlikuje se sa dva blisko i paralelno postavljena stambena trakta, koji dele zajedničke stepenišne i liftovske komunikacije, najčešće upravno postavljene u odnosu na pravac pružanja traktova. Primarne stambene prostorije su po pravilu, gotovo uvek orjentisane prema spoljnim fasadama objekta, dok su sekundarne orjentisane prema otvorenom, atrijumskom međuprostoru između traktova. Prvi realizovani tip dvotrakta u Srbiji je izveden 1957. godine u Beogradu, po projektu arh. Milorada Macure, nakon čega se javlja čitav niz varijacija ovog sklopa i to najvećim delom kao posledica funkcionalnog istraživanja i eksperimentisanja na arhitektonskim konkursima, koji su bili veoma popularni tokom druge polovine XX veka u Srbiji. Iako je u Srbiji (najvećim delom u Beogradu), po principu dvotrakta, realizovan veći broj stambenih blokova i pojedinačnih objekata, ovaj fenomen do danas u habitološkom i istoriografskom smislu nije značajnije istraživan. Stoga će u ovom radu biti više reči o okolnostima nastanka i razlozima njegove široke primene u stambenoj arhitekturi u Srbiji. Cilj rada je da se proveri teza po kojoj je projektovanje dvotrakta bila aktuelna tema tokom druge polovine XX veka u Srbiji, čija primena u većini realizovanih slučajeva nije bila u skladu sa osnovnim principima orjentacije dvotraktnog sklopa u prostoru, kao i da se istraži razlog zbog čega je dvotraktni sklop primenjivan u većem broju baš u Srbiji. Ključne reči: arhitektura, višeporodično stanovanje, dvotrakt, trotrakt, dvotraktni sklop, dumbbell, najamna zgrada.