Samoodrživa kuća za odmor na Kosmaju - Pavlović, Jelena (Arhitektura i urbanizam, 2025)
Realizovani objekat pozicioniran je uz sam rub Predela izuzetnih odlika „Kosmaj” u blizini Beograda, okružen prirodnim pejzažem koji karakterišu šumske površine, blage padine i autohtona vegetacija, što je istaklo potrebu za harmoničnom integracijom arhitektonskog rešenja radi minimalnog narušavanja ambijentalnog konteksta. Na lokaciji su izvedeni sadržaji namenjeni povremenom boravku, odmoru i rekreaciji petočlane porodice, pri čemu je glavni stambeni objekat predmet ovog rada. Tradicionalno graditeljstvo Šumadije poslužilo je kao inspiracija za savremenu interpretaciju bondruk konstrukcije, koja je primenjena u projektovanju i izgradnji dvoetažne vikendice. Rad je koncipiran kao analitički prikaz izgrađenog objekta, sa detaljnim obrazloženjima projektantskih motiva, konceptualnih polazišta i kriterijuma koji su oblikovali arhitektonsku formu i programsku strukturu. Poseban akcenat stavljen je na razmatranje primenjenih konstruktivnih rešenja, materijalizacije i integrisanih tehnoloških sistema, uz osvrt na način na koji ovi elementi doprinose funkcionalnosti, estetskom izrazu i održivosti. Cilj rada je da pruži uvid u proces projektovanja i realizacije, ističući međusobnu povezanost idejnih i tehničkih odluka koje definišu konačni karakter arhitekture. Osnovna premisa projektantskog pristupa bila je uslovljena zahtevom investitora da objekat bude u potpunosti nezavistan od gradskih sistema snabdevanja, uz maksimizaciju održivosti i očuvanje visokog nivoa komfora. U tom smislu, objekat je samoodrživ prevashodno u pogledu energetske samostalnosti i upotrebe solarne energije za podmirivanje energetskih potreba, kao i posedovanja sopstvenih sistema snabdevanja vodom i evakuacije otpadnih voda, ali bi svođenje pojma na takvo tumačenje bilo značajno potcenjivanje koncepta. U radu se stoga razmatraju pojmovi ekološke i kulturne održivosti, kao i njihove interpretacije u arhitektonskom diskursu, radi utvrđivanja preciznijeg tumačenja.