Rekonstrukcija hronologije, autorske pozicije i projektantskih tema arhitekte Rastka Radulovića u francuskim projektnim ateljeima (1959–1964; 1972–1975) - Anđelković, Goran V. (Arhitektura i urbanizam, 2025)
Srpsko-francuski odnosi bili su do sada predmet istraživanja domaćih i međunarodnih autora. Uža i specifična tematska područja, kao što su srpsko-francuske arhitektonske veze, nemaju još uvek sveobuhvatni pregled u istoriji i teoriji arhitekture. Značaj njihovog istraživanja ogleda se u utvrđivanju neposrednih i posrednih francuskih uticaja na srpski arhitektonski i kulturni prostor, razvoj srpske arhitekture i estetsku pročišćenost autorskog izraza srpskih arhitekata. Predmet istraživanja rada su dva profesionalna angažmana arhitekte Rastka Radulovića (1933–2005) u Francuskoj – prvi u Gujonovom (1959–1964) i drugi u Delbovom atelјeu (1972–1975). Cilј istraživanja je da se na osnovu delimično sačuvane projektne dokumentacije i ručnih skica rekonstruiše Radulovićev profesionalni angažman u Francuskoj i utvrdi njegov autorski dopirnos savremenoj arhitekturi. Istraživanje se zasniva na hipotezi da su ova dva kratka profesionalna angažmana u Francuskoj uticala na razvoj novih oblikovnih i prostornih koncepata u Radulovićevom opusu. Metodologija istraživanja uklјučuje uporednu analizu, deduktivni metod i pregled primarnih i sekundarnih izvora, s cilјem postavke precizne rekonstrukcije hronologije, autorske pozicije i projektantskih tema tokom njegovog profesionalnog angažmana u francuskim projektnim atelјeima, u šezdesetim i sedamdesetim godinama HH veka. Rezultati pokazuju da je Radulović u kratkom periodu doprineo otvaranju novih projektantskih tema, koje su bile u skladu sa tada savremenim tendencijama i kritikama vladajućeg modernističkog diskursa. Doprinos ovog istraživanja ogleda se u prvoj sistematskoj rekonstrukciji hronologije, autorske pozicije i projektantskih tema Radulovića u francuskim projektnim atelјeima, te usmerava dalјe pravce proučavanja koji mogu doprineti bolјem kontekstualizovanom razumevanju srpsko-francuskih arhitektonskih veza.