GIS-bibliografija kao novo korisničko iskustvo u predstavljanju arhitektonskih časopisa - Milinković, Milena; Dželebdžić, Omiljena; Njegić, Tanja (Arhitektura i urbanizam, 2025)
Ovaj rad ukazuje na mogućnosti prezentacije i promocije časopisa iz oblasti arhitekture, urbanizma i prostornog planiranja pomoću alata geografskog informacionog sistema (GIS). Ideja je da se metapodaci iz bibliografije časopisa, koja je izrađena u okviru Kooperativnog onlajn bibliografskog sistema i servisa COBISS.SR, na poseban način vizualizuju uz pomoć GIS alata i primenom metoda i procedura dostupnih u GIS okruženju. GIS tehnike se ovde koriste za povezivanje određenih podataka o radovima iz časopisa (lokacije projekata, autorstvo i ilustracija) sa prostornim atributima, čime je omogućeno georeferenciranje članaka i arhitektonskih projekata. Dobijeni rezultati prezentovani vizuelnim prikazima, pre svega, namenjeni su cilјanoj čitalačkoj publici: arhitektama, urbanistima, prostornim planerima, ali i svim drugim čitaocima. Pored zainteresovanih korisnika ovakav vid prezentovanja radova iz serijskih publikacija je značajan i za bibliotekare, budući da im omogućava jedan nov konceptualni model organizacije podataka o ovoj vrsti bibliotečke građe.