Stambeni objekat u Čolak Antinoj ulici u Beogradu - Miljković, Dejan (Arhitektura i urbanizam, 2024)
Stambeni objekat se nalazi u Čolak Antinoj ulici na Senjaku, u istorijsko-ambijentalnom delu Beograda koji je već duboko pozicioniran u istoriji arhitekture grada. Projektovan je tako da objedinjuje funkciju individualnog porodičnog stanovanja na više nivoa, s obzirom na malu površinu parcele i potrebu za maksimalnom iskorišćenošću iste, u odnosu na urbanističke parametre i položaj građevinskih linija. Integracija ovog objekta u zatečeni istorijski kontekst je bila izazov koji je rešen balansiranjem savremenog dizajna sa poštovanjem identiteta naselјa. Objekat je definisan svojom namenom, proporcijama i volumenom u gotovo skupturalnoj formi u odnosu na okruženje koje karakterišu oronule Senjačke stambene kuće sa bezbroj naknadnih intervencija. Poziciju, prostorni, oblikovni i funkcionalni aspekt objekta su u velikoj meri predodredili postojeći susedni objekti (sa pomoćnim objektima vrlo lošeg boniteta), koji se nalaze neposredno ili na samoj granici predmetne parcele. Iz tog razloga objekat je projektovan kao introvertan, funkcionalno orijentisan sa svim sadržajima ka unutrašnjem ozelenjenom otvorenom dvorištu, kako bi se obezbedili privatnost i komfor stanara i izbegao vizuelni kontakt sa neinspirativnim okruženjem. Monumentalnost forme se posebno ističe kroz oblikovanje objekta koji, pre svega, karakteriše opna od natur betona i kubus od opeke pozicioniran u okviru betonske opne, što stvara snažan vizuelni identitet objekta. Ta dva glavna prostorna arhitektonska elementa svojim međusobnim odnosom definišu otvoreni, ali intimni prostor unutar parcele − dvorišta, koje je u direktnoj vezi sa otvorenom unutrašnjom fasadom i delom objekta u kome su smešteni svi sadržaji. Na taj način postignuta je jedinstvena funkcionalna celina između prirodnog i građenog ambijenta.