Akademski uspon koncepta „15-minutnog grada” kao odgovor na izazove pandemije COVID-19 - Vukmirović, Milena (Arhitektura i urbanizam, 2024)
Pandemija COVID-19 istakla je brojne strukturne nedostatke u savremenim gradovima, uklјučujući nejednak pristup osnovnim uslugama i nedovolјno razvijenu infrastrukturu za lokalne zajednice. Kao odgovor na ove izazove, koncept „15-minutnog grada”, koji omogućava da se sve svakodnevne potrebe zadovolјe unutar 15 minuta hoda ili vožnje biciklom, postao je važan predmet istraživanja u urbanističkom planiranju. Ovaj rad analizira rastuću popularnost i naučni značaj koncepta, koristeći podatke iz Scopus baze koji sadrže pojam „15-minutni grad”. Dobijeni rezultati pokazuju značajan porast akademskog interesovanja nakon 2020. godine, što se može dovesti u vezu sa izazovima koje je pandemija donela. Istraživanje obuhvata analizu publikacija u različitim naučnim oblastima, poput društvenih nauka, tehničkih disciplina i nauka o životnoj sredini, te se osvrće na primenu koncepta u gradovima gde je pandemija COVID-19 poslužila kao katalizator za usvajanje održivijih urbanih modela. Rezultati istraživanja ukazuju da je koncept „15-minutnog grada” postao centralna tema u urbanističkim raspravama, zahvalјujući svojoj interdisciplinarnoj prirodi koja objedinjuje društvene, ekonomske i ekološke aspekte, i predstavlјa značajan korak ka stvaranju otpornih i pristupačnih gradskih sredina.